Elektrofiskeri

Lidt historie

 

 

Horsens og Omegns Sportsfiskerforening el-fiskede tidligere (FØR DET NYE OMLØBSSTRYG i 2001)  to gange om året i Bygholm å for at fjerne Sandart og Gedder.

 

Fiskeriet foregik gerne i marts og november måned. Der bliver gerne fanget ca. 40 stk. sandart og nogle få gedder i størrelsen fra 30 cm til 90 cm. de bliver bortfisket fordi vores smolt skal trække i havet på dette tidspunkt.

 

Gedden og Sandarten har et stor spisekammer i Bygholm å neden for opdæmningen ved landevejen. I 1999 fik vi lov til at ophjælpe havørreder fra Bygholm å, vi fangede ca. 100 stk. store havørreder, som blev genudsat i Kørup å med god succes.

 

Selve el-fiskeriet foregår på den måde at der står en mand i stævnen med en elektrode  som støder fiskene op til ham der står ved siden af med et stort kibnet. Bag ved båden nedhænger der en minus som sørger for at der kommer rigtig strøm til den elektrode som manden i båden står med. Selve strømmen bliver lavet af en Honda generator som yder 220 volt som så bliver ensrettet. Som sportsfiskerforening må vi kun bruge en generator som laver 500 volt. Højere spænding kan være farlig for fiskene.

 

Fidusen ved elfiskeriet er at en muskel ikke kan afgøre, om den får stødet fra fiskens hjerne eller fra en elektrode. Musklen reagerer blot ved at trække sig sammen. Det vil sige at når man giver fisken strøm, svømmer den i mod elektroden, og man kan nænsomt fange fisken med net.

 

Under elfiskeriet i November blev indfangne havørreder flyttet op oven for Bygholm Sø. Flytningen sker i et stort kar hvor der tilføres ilt.

 

Efter etableringe af omløbsstryget i 2001 gik foreningen over til udelukkende, at el-fiske efter gydemodne ørreder i Bygholm Å og St. Hansted å med henblik på strygningaf disse.

 

 

© 2015 horsenssportsfisker.dk

Siden redigeres af horsenssportsfisker.dk kontakt: admin@horsenssportsfisker.dk